Loading color scheme

Wielkanocna baba

Cudowna, wilgotna, pachnąca i wiosennie kolorowa!

Składniki:

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 300 g marchewki (waga przed obraniem)
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 290 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe opcjonalnie

Wykonanie:

Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Wlewać strużką olej, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać startą i odciśniętą marchewkę, świeżo otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać szpatułką. Dodać zmielone migdały, następnie przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. 

Formę o pojemności około 2,1 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę i wystudzić do końca. Polukrować i posypać płatkami migdałów.

Lukier można robić wg swojego uznania. U mnie to cukier puder z sokiem z pomarańczy i cytryny. Można też posypać płatkami migdałowymi (u mnie bez płatków, bo dzieciaki by i tak obdłubały :) )

 

Smacznego!